Η AHEPA Hellas χαιρετίζει τη ιστορική οριστική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2026 στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, με την οποία αναγνωρίζεται η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ημέρα-σταθμό για τον Ελληνισμό, για τους Έλληνες, τους Ομογενείς και τους φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια εθνική πολιτισμική επιτυχία, αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας και συστράτευσης πολλών φορέων, που αναδεικνύει τον διαχρονικό ρόλο της ελληνικής γλώσσας ως θεμέλιο του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η ιστορική αυτή εξέλιξη δικαιώνει μια μακραίωνη πορεία και ταυτόχρονα ανοίγει έναν νέο δρόμο ευθύνης: να ενισχύσουμε τη διάχυση, τη διδασκαλία και τη ζωντανή διεθνή παρουσία της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς, συνέδρια και ψηφιακά περιβάλλοντα.
Έτσι, η ελληνική γλώσσα θα συνεχίσει να λειτουργεί δυναμικά ως πηγή ανθρωπισμού, στοχασμού και δημιουργίας στον κόσμο του μέλλοντος.
Η πρόταση για την καθιέρωση της Ημέρας υπήρξε πρωτοβουλία της Ομογένειας, που ξεκίνησε το 2014 από τη Νότια Ιταλία, αγκαλιάστηκε από πολλούς φορείς και ενέπνευσε δράσεις ανά τον κόσμο μέχρι την τελική υλοποίησή της.
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στον Έλληνα Πρέσβη κ. Γιώργο Κουμουτσάκο για την προσήλωσή του στον στόχο και τη συνεπή συμβολή του μέχρι την τελική αναγνώριση της πρότασης από την UNESCO.
Η AHEPA Hellas, πιστή στην αποστολή της για την προώθηση του Ελληνισμού και του Πολιτισμού, θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που διαφυλάττουν και προβάλλουν τη ζωντανή ψυχή της Ελλάδας: τη Γλώσσα, τον Πολιτισμό και τον Άνθρωπο.